Dr hab. prof. UR w Krakowie
Karen Khachatryan
Dyscyplyny, klasyfikacja
KBN: Nauki Chemiczne; Technologia Żywności i Żywienia
NCN: Nauki ścisłe i techniczne->Synteza i materiały: otrzymywanie materiałów, związki struktury z właściwościami, nowoczesne materiały o założonych właściwościach, architektura (makro)molekularna, chemia organiczna, chemia nieorganiczna->Chemia organiczna
Nauki ścisłe i techniczne->Synteza i materiały: otrzymywanie materiałów, związki struktury z właściwościami, nowoczesne materiały o założonych właściwościach, architektura (makro)molekularna, chemia organiczna, chemia nieorganiczna->Nowe materiały: tlenki, stopy, kompozyty, hybrydy organiczno-nieorganiczne, nadprzewodniki
OECD: Nauki Inżynieryjne i Techniczne->Nanotechnologia->Nanomateriały [Produkcja i Właściwości] Nauki Przyrodnicze->Nauki Chemiczne->Chemia Organiczna
OSJ: Nauki Przyrodnicze->Chemia->Chemia Organiczna
Specjalności
chemia organiczna, nanotechnologia żywności, chemia żywności, nanotechnologia polimerów i biomateriałów
Wykształcenie
Wyższe _ 1993: Wydział Chemii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków
Studia podyplomowe _ 2011: „Profesjonalny kierownik projektów badawczo-rozwojowych”, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Stopień naukowy:
- 1993 _ Mgr Chemii („Reakcje alkilowania i arylowania kompleksu niklu pochodnej kwasu β-aminotiocynamonowego”, promotor: dr hab. Barbara Zaleska. Wydział Chemii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków)
- 2002 _ Dr Nauk Chemicznych, specjalizacja Chemia Organiczna („Nowe luminofory pirazolochinolinowe na potrzeby optoelektroniki”, promotor: prof. dr hab. Piotr Tomasik. Wydział Chemii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków )
- 2016 _ rozprawa habilitacyjna „Otrzymywanie nanocząstek w matrycach polisacharydowych oraz badanie właściwości fizykochemicznych uzyskanych kompozytów”. Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Odznaczenia
- 2017 _ Medal Komisji Edukacji Narodowej za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania.